Asa cum stim cu totii, si in cadrul proiectelor de constructii, apar probleme de tot felul, in timpul diferitelor procese de instalare. Multe din problemele care apar la sistemele de incalzire in pardoseala pot fi evitate, asigurandu-va ca fiecare partener ales pentru constructia casei, intelege importanta prestatiei sale in cadrul lucrarii precum si importanta colaborarii cu specialisti experimentati si certificati, capabili sa garanteze pentru executia lucrarilor desfasurate, precum si pentru materialele utilizate in cadrul proiectului.
Dupa finalizarea instalarii sistemului de incalzire prin pardoseala, vei dori sa-i informezi pe toti cei care lucreaza la casa ta despre existenta acestui sistem de incalzire, astfel incat lucrarile executate de acestia sa nu afecteze pardoseala radianta.
Multe dintre problemele ivite la instalarea unui sistem de incalzire pardoseala sunt rezultatul proastei coordonari sau comunicari cu ceilalti participanti la constructia casei sau la realizarea instalatiilor. Stim foarte bine ca exista mai multe etape in construirea unei case si fiecare dintre sistemele instalate trebuie sa lucreze impreuna pentru a oferi un mediu sigur si confortabil pentru tine si familia ta.
Echipele responsabile cu turnarea fundatiei, cu sistemul de izolatie al casei precum si cei responsabili cu pardoseala, toti au ceva in comun in privinta modului de functionare al sistemului de incalzire prin pardoseala.
Ce ar putea merge prost? Pai sa vedem exemple concrete din piata:
- Lipsa izolatiei la turnarea fundatiei - instalatii in mediu umed, ceea ce inseamna ca tubul radiant prin care va circula agentul termic este introdus direct in mediul umed (beton), utilizand masa termica a betonului pentru a radia caldura in casa. Pentru ca instalatia sa functioneze in mod corespunzator, izolatia trebuie sa fie realizata sub placa pentru a evita orientarea caldurii in jos (in pamant) si nu in sus, cum ar trebui sa se degaje in mod normal.
- Turnarea sapei - sapa trebuie sa fie turnata numai de specialisti, fiind necesara o anumita consistenta, rezistenta mecanica si sa fie aditivata corect conform retetei date de catre producator. O sapa turnata prost poate micsora transferul termic al instalatiei.
- Nivelul de izolatie al casei - o casa slab izolata poate determina ineficienta sistemului de incalzire in pardoseala, generand consumuri de energie foarte mari.
- Finisajul pardoselii - asa cum v-am mai spus si in alte articole, peste incalzirea in pardoseala se poate monta orice tip de finisaj (gresie, mocheta, parchet, marmura, beton, etc), insa o partea din acestea pot reduce semnificativ confortul termic si eficienta sistemului de incalzire. Este important sa specificati celor care vor realiza instalarea sistemului, ce tip de pardoseala aveti de gand sa puneti, astfel incat sa poat fi determinat un necesar de caldura, iar partenerul ales sa va livreze echipamentele potrivite pentru a face fata acestei situatii.
- Echipa de instalare - este recomandat sa lucrati cu aceeasi echipa atat la partea de incalzire prin pardoseala cat si la partea de instalatii sanitare. Anumite actiuni si elemente constructive la instalatia sanitara pot pune in dificultate instalarea incalzirii in pardoseala, de aceea cei care stiu ce presupune incalzirea in pardoseala, vor sti cum sa faca instalatia sanitara astfel incat sa nu apara probleme ( de ex: cadre de WC suspendate...)
Pana si instalatorii de incalzire in pardoseala pot face greseli pe durata instalarii. De aceea va recomandam sa lucrati numai cu echipe certificate, scolarizate, experimentate si care ofera o garantie solida pentru intreaga lucrare.
- SCURGERI - reprezinta cea mai mare problema a oricarei instalatii radiante. Legaturile sau imbinarile proaste sunt de vina in general pentru asemenea scurgeri, insa experienta noastra ne-a pus in fata situatiei in care una din alte echipe care lucrau la constructia casei, a dat o gaura gresita direct in instalatia pe care tocmai o finalizasem.. Ce a urmat va imaginati si voi... :((( Asadar subliniem inca o data necesitatea informarii tuturor echiplor despre planul instalatiilor existente intr-o casa.
- INGHET - pe durata constructiei cladirii, sistemul de incalzire in pardoseala poate fi instalat, insa nu si pus in functiune. Daca ramane apa in instalatie, in urma probei de presiune, exista riscul ca pe durata iernii, aceasta sa inghete.
- AER IN INSTALATIE - unul din marile beneficii ale instalatiei de incalzire in pardoseala este modul silentios in care functioneaza. In cazul in care in tevi va intra aer, atunci aceasta instalatie poate deveni zgomotoasa.. In afara de faptul ca deranjeaza, in timp oxigenul poate duce la coroziuni ale instalatiei sanitare, deteriorari ale pompei, sigilii sau alte componente. In timp, se pot produce mici blocaje in apa care circula prin tevi, datorita acumularilor.
Probabil v-am plictisit cu acest articol lung, insa am vrut sa aducem in prim plan tot ce trebuie sa stiti referitor la implicatiile unui sistem de incalzire in pardoseala, si asa cum stim sa ne laudam, am simtit ca este necesar sa va prezentam si riscurile la care va expuneti daca nu luati deciziile corecte. Odata instalat corect, acest sistem nu solicita prea multa mentenanta din partea voastra, pentru a-si atinge performantele promise.
Dupa ce v-ati mutat cu familia in noua casa si v-ati bucurat de caldura oferita de acest sistem, tineti cont pe viitor, indiferent de ce lucrari mai intentionati sa desfasurati, sau alte reparatii, sa precizati celor care vor interveni(indiferent ca e vorba de schimbarea parchetului sau de schimbarea unei lustre) faptul ca aveti instalat un sistem de incalzire fie in pardoseala, fie in pereti, plafoane...
Va asteptam si pe pagina noastra de facebook: https://www.facebook.com/MargasInstal sa ne transmiteti experientele voastre vis-a-vis de problemele pe care le-ati intampinat la instalatii, pe durata constructiei casei sau ulterior, precum si intrebarile voastre legate de un sistem de incalzire in pardoseala, fie ca il aveti deja instalat, fie ca intentionati sa instalati unul...si desigur, daca doriti sa ne dati si un LIKE, chiar nu ar fi cu suparare...:)))
Va multumim si pana data viitoare aveti grija de voi... Noi tot pe aici, asa cum v-am obisnuit, la:
Tel: 0727.958.167; 0743.627.427
E-mail: office@margas.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.