vineri, 29 martie 2013

De ce sa aleg teava REHAU PE-Xa pentru incalzire in pardoseala?

  Dupa cum ati observat pe piata avem o multitudine de producatori de teava care o prezinta ca fiind pentru incalzirea in pardoseala si care de multe ori nu indeplineste standardele de calitate impuse si firesti pentru un sistem de incalzire care ar trebui sa reziste minim 50-60ani.
  In materialul urmator as vrea sa facem o scurta prezentare a tipurilor de teava, diferentele dintre acestea si recomandarile pentru astfel de sisteme.
  Imaginati-va ca aceasta investitie, este una care trebuie sa dureze o "vesnicie" avand in vedere complexitatea si investitia mare care o presupune o astfel de lucrare.
  Avem in piata multe tipuri de teava Pe-Xa, Pe-Xb si chiar Pe-Xc. Pe langa toate astea au mai aparut PE-MD sau PE-RT si suntem in situatia in care trebuie sa alegem teava care consideram noi ca este cea mai buna, pentru ca un vanzator nu o sa zica niciodata ca teava care o vinde el este mai slaba decat cealalta de la concurenta.
As incepe prin a prezenta polietilena reticulata denumita in continuare PE-X a, b sau c :
In cazul tevilor folosite la instalatii interioare de incalzire sau sanitare, exista in principal trei moduri de reticulare:
a/ reticulare peroxidica PE-Xa
b/ reticulare cu silan PE-Xb
c/ reticulare prin radiatie de electroni PE-Xc
Prin reticularea polietilenei, lanturile lungi de macromolecule formeaza legaturi transversale. Materialul astfel
rezultat PE-X are o structura tridimensionala, nu se mai topeste, are in timp o buna rezistenta interioara si o buna rezistenta la impact la temperaturi scazute.
In functie de procedeul de reticulare si de materia prima de baza se pot obtine diverse grade de reticulare,
conferindu-se produselor calitatile dorite. In cazul PE-Xa,-Xb,-Xc aceasta inseamna frecventa si distribuirea diferentiata a zonelor amorfe (reticulate) si a zonelor cristaline (nereticulate).
La PE-Xa se aplica procedeul de reticulare la presiune ridicata, in care, cu ajutorul unor masini speciale, polietilena este topita uniform in toata masa, in cateva secunde, trasa in tevi si reticulata peroxidic. Teava PE-Xa reticulata astfel omogen, paraseste agregatul si fara o alta prelucrare, este lasata sa se raceasca.
Reticularea este initiata de oxigen si are loc la temperatura ridicata, in starea topita a polietilenei, stare in care
lanturile macromoleculare sunt foarte mobile. In acest caz, practic toti partenerii de reactie conduc la reticularea lanturilor de polietilena. Reactiile paralele de rupere a legaturilor, cum se intampla la reticulare la rece prin radiatie (PEXb, PE-Xc), sunt in acest caz evitate.
In cazul materialelor PE-Xb si PE-Xc , reticulate la rece, din extruder iese un produs termoplast, in care reticularea nu este completa. Se formeaza numeroase zone cristaline. De aceea, teava este supusa ulterior unui proces de finalizare a reticularii fie prin radiatie puternica (PE-Xc), fie prin tratare cu abur la temperaturi ridicate ( PE-Xb).
Prin acest proces se mai reticuleaza o parte din zonele cristaline ramase. In special la tevile cu pereti grosi ( PE-Xb si PE-Xc) este semnificativa reticularea neuniforma .
Din cauza numeroaselor zone cristaline, tevile PE-Xb si PE-Xc sunt mai rigide la indoire, fata de tevile PE-Xa care pot fi indoite la rece sub un unghi mai mic.
In procesul de reticulare la cald (PE-Xa) reticularea are loc uniform in toata masa, drept urmare la racire se
formeaza foarte putine zone cristaline si de aici rezulta calitatile tipice materialului PE-Xa si anume: mare flexibilitate si foarte buna rezistenta .
Datorita reticularii omogene in toata masa polimerica, tevile PE-Xa sunt mai robuse, mai sigure in utilizare, pot fi incalzite cu feon-ul indusrial, atata timp cat peretele tevii nu este deteriorat structural (zgarieturi, gauri). Prin incalzire, aceasta teava nu isi pierde rezistenta mecanica.
Dimpotriva, la tevile reticulate la rece se remarca o semnificativa scadere a rezistentei in timp dupa indoire si
incalzire/racire, conform diagramei de mai jos. Cu scaderea gradului de reticulare se obtin tevi mai rigide, care se indoaie mai greu si care rezista mai putin timp la incarcare.


  Nenumarate teste, efectuate de-a  lungul a 30 de ani de rezistenta in timp la aplicarea unei presiuni interioare, au
aratat ca teava PE-Xa are o comportare optima in ceea ce priveste flexibilitatea si rezistenta la o presiune interioara, la
un grad de reticulare intre 70% si 90%. Rezistenta la aparitia crapaturilor si stabilitatea formei sunt alte motive pentru
care REHAU ofera clientilor sai tevi din polietilena reticulata PE-Xa pentru instalatiile sanitare si de incalzire.
Rezumat al avantajelor tevii PE-Xa.
· PE-Xa comportare optima intre flexibilitate si rezistenta la presiune
· Mare flexibilitate chiar si la temperaturi joase
· Rezistenta foarte buna la lovire si crestare chiar si la temperaturi scazute
· Rezistenta foarte buna la zgariere si indoire
· Rezistenta deosebita in timp chiar si la temperaturi mari (un timp scurt pana la 110 oC)
· Rezistenta buna la chimicale
· Nu este sensibila la incarcari punctuale
· Nu este sensibila la tensiuni de fisurare, iar fisurile nu se propaga
· Rezistenta la abraziune
· Are efect de memorie si deci prezinta o siguranta mare a imbinarii prin tehnica REHAU cu manson alunecator
· Rezistenta deosebita la imbatranire la cald



Pentru informatii suplimentare va stau la dispozitie

0727.958.167
0743.627.427

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.